Pinnsvinhjelpen

PRESENTASJON AV DEN PRIVATE HJELPEORGANISASJONEN PINNSVINHJELPEN.
Ingrid Fosse startet  og driver en svært liten privat hjelpeorganisasjon for pinnsvin. Pinnsvinene som hun hjelper er skadet, syke eller morløse. Ingrid bruker mye av sin verdifulle tid for å hjelpe de vakre dyra. Pinnsvin er utrydningstruet og er satt opp på «rød-lista» til Direktoratet for naturforvaltning.

HVORDAN KAN DU HJELPE?

Små pinnsvin babyer vil ikke forlate rede alene uten moren om det ikke er problemer. Med små unger så snakker vi om unger med en vekt fra 10 gram til rundt 150 gram.

Når de er så små vil de har store problemer med å klare seg alene.

Pinnsvin er nattdyr og er derfor ikke ute om dagen om det ikke er et problem. Dagen i Norge kan være et relativt begrep, for midt på sommeren har ikke solen gått ned når pinnsvinene kommer ut rundt 19:00, så det kan være lurt å se på klokken.

Et pinnsvin sover kun i sine egne spesial bygde hi, så finner du et pinnsvin liggende ute på en vei, plenen, hagesti etc midt på dagen så er det vanligvis noe galt.
Et pinnsvin fanget i et nett eller i et nettinggjerde

Pinnsvin fanget på denne måten trenger hjelp snarest mulig. Du må forsiktig, få det løst og ta kontakt med oss eller en veterinær. Problemer som kan oppstå i slike situasjoner er stygge sår med stor fare for infeksjoner, brudd og fluelarver.

Et pinnsvin med manglende pigger

Det kan være veldig mange årsaker til at dette skjer. Alt fra skabb til sopp, mangelsykdommer, skader etc.  Men….. et pinnsvin uten pigger har ingen beskyttelse.

Brannskade
Bråtebrann er et stort problem for pinnsvin da de ofte trives på områder hvor det er mye kratt og gress. Brannskader er vanskelige og krevende. Sannsynligheten for at pinnsvinet er i sjokk er enorm.

Påkjørsel

Alle dyr som blir påkjørt av en bil kan ha store skader, indre og ytre, og vil være i sjokk, og trenger derfor medisinsk hjelp uiddelbart.

Virker bein skadet så lar det seg absolutt gjøre å behandle et pinnsvin for brudd, men det er ikke noe å bedrive på egenhånd.

Trekker pinnsvinet begge bakbena etter seg kan det tyde på en rygg- eller bekken skade. Dette er skader som vil trenge røntgen og veterinær.

Et pinnsvin som er dekket flueegg

Flueegg er gule, og ser ut som små riskorn. De må fjernes så fort som overhodet mulig, da eggene i løpet av 24 timer utvikler seg til larver som bruker pinnsvinet som middagsmat

Mishandling
Dessverre skjer dette oftere enn du tror. Man kan spekulere i årsaker, men det hjelper ikke pinnsvinet der og da. Et pinnsvin som er mishandlet kan ha både indre- og ytreskader og vil mest sannsynlig være i sjokk. Dette betyr at du må fange dyret og ta kontakt med veterinær eller meg så fort som mulig.

Mange spør Ingrid om hvordan man skaper en hage hvor pinnsvin vil trives, en slik hage kan inneholde flere eller alle de tingene som hun skriver om her:

Vedstabel: Pinnsvin kan bygge et rede under vedstabelen. La stabelen stå i fred en god stund slik at mose kommer og begynner å dekke den til. Dette vil appellere til innsekter, og de vil i igjen bli til mat for andre dyr i hagen din.

Kompost: Fugler vil spise av innsekter som lever I en kompostbinge, det vil også pinnsvin og padder. Både pinnsvin og padder kan også faktisk finne på å ha rede inne i kompostbingen. Så en liten advarsel: sjekk midten og sidene for sovende dyr før du begynner å bruke av den.

Gjerder eller hekk: Smakssak, men med en hekk vil kunne produsere blomster og evt. frukt for dyr, steder å ha et rede for fugler, gjemmesteder for pinnsvin, spissmus(fredet i Norge). Personlig syns jeg nok en hekk vanligvis er penere enn et gjerde, men gjerder har jo også en viktig funksjon og man kan ikke ha hekk alle steder. Om man velger hekk så bør man ta hensyn til hvor man bor og tilpasse hekken etter dette. Men hekker som er tekke, kanskje også vintergrønne kan gi god ly for overvintrende fugler.


Villblomster: Blomster gir føde til innsekter som sommerfugler, bier og andre flygende innsekter. Kjøp noen pakker med villblomst frø, bland dem gjerne sammen med Ringblomster, Blomkarse, Tusenfryd osv

Et villhjørne: Noe veldig mange hageeiere ikke vil ha. Dessverre er ofte hagene så rensket for gjemmesteder at firbente småtasser ikke vil kunne trives. Ha et hjørne i en rolig krok av hagen og tillat nesler og det vi kaller ugress å vokse. Dette tiltrekker seg små skapninger og er mat for mange innsekter

IKKE BRUK Gift eller sneglepellets i hagen, da disse vil drepe andre innsekter som er viktige i næringskjeden. Samtidig som du risikerer å ta livet av de dyrene du faktisk ønsker å ha i hagen, som pinnsvin. Selvfølgelig vil en hage med snegler være et problem om du har et pinnsvin som ikke spiser snegler. Da må man nesten bare prøve med ølfeller eller plukke de manuelt. Ellers sies det at skallet av en halv grapefrukt plassert på plenen hjelper.

Siden dyrene lever tett ved mennesker, kan noen bli forholdsvis tamme og la seg mate av mennesker i nærheten av boliger. Alle pinnsvin er imidlertid allergiske mot laktose, og de må ikke fôres med kumelk, de får diare og dette kan gjøre de svært syke. Har man lyst til å gi mat til et pinnsvin, setter de stor pris på hunde- og kattemat på boks. Det er viktig å sette ut en skål med vann, slik at de ikke tørster etter måltidet.

Ingrid har dessverre ikke kapasitet til å svare på e-post, men svarer gjerne på telefon om du har spørsmål. Besøk gjerne deres hjemmeside : http://www.pinnsvinhjelpen.com

Trenger du hjelp med et sykt eller skadet pinnsvin, ring veterinær eller ta kontakt med Ingrid Fosse på telefon 90194455

Om du er heldig å ha et pinnsvin i din hage, sett deg ned og nyt synet av de fantastisk flotte dyrene.

 


2 tanke på “Pinnsvinhjelpen

 1. Vi bor på Brekstad i Ørland kommune som ligger på Fosenhalvøya utenfor Trondheim.
  I området rundt der vi bor er det en del pinnsvin.
  Vi har en fritidsbolig på Fillingsneset i Frøya kommune og ønsker at det kunne ha vært pinnsvin her også. Vi vet at det er registrert en del pinnsvin i kommunens tettsted Sistranda.
  Områder der vi har fritidsboligen er glisgrent og består for det meste av fritidsboliger og noen fastboende. Området er nære sjøen med typisk kystklima.
  Det er liten trafikk i området, og noe sauehold som næringsvirksomhet, eller er det et stille og rolig område.
  Hva mener du om at vi kunne plassere ut pinnsvin i vårt område? Vi er pensjonister og vil tilbringe mye av vår fritid her på Fillingsneset og kunne ønske oss de koselige «husdyr» som pinnsvin.

  Svein Sagfjæra
  915 20 430

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *