Hund i varm bil

KAN BLI ET MARERITT OM DU IKKE ER PÅPASSELIG NOK!

Mange av oss hundeeiere, liker å ha hundene med oss når vi er ute på tur, enten vi skal på butikken, eller bare en på en kort kjøretur. Mange hunder elsker å sitte i bilen, og mange har kanskje ikke annen mulighet enn å ta hunden med seg. Det gjelder å tenke seg godt om, før hunden får bli med.

Hvert år, når sommeren nærmer seg, hører vi ofte om hunder som er innestengte i opphetede biler. Det slår aldri feil, dessverre. Flere hunder har lidd en tragisk død, og det er like forferdelig hver gang. Vi får oss en støkk, og så er det glemt (for mange). Når temperaturen stiger ute kan bilen en dødsfelle for hunden din!

Temperaturen stiger fortere enn du tror, uavhengig om den står i sol eller skygge.  Når bilen er fullpakket og hunden ligger i buret sitt lengst bak i bilen, er det minimalt med sirkulasjon i luften. Når solen steker på vinduene, stiger temperaturen svært raskt, og det vil tilslutt bli umåtelig vanskelig for hunden å puste.

Hundene svetter ikke gjennom huden som vi mennesker gjør, eller kan kaste et plagg eller to. De svetter kun gjennom munnen og tredepotene under bena. Noen raser kan dra nytte av at de har store ører, hvor blodårene ligger lett tilgjengelige for kjølig luft, men det hjelper lite i en varm bil. Dette gjør at våre hunder er veldig følsomme for varme/overoppheting.

De begynner først å pese, etter en kort stund begynner de å stresse, temperaturen stiger og til slutt får de en sirkulasjons kollaps hvilket innebærer at visse organ slutter å fungere. Er hundens temperatur for høy over lengre tid (40-42 grader) kan dette lett føre til hjerneskade og til at indre organer klapper sammen.

Hunden kan gå i sjokk og dø om ikke veterinær kontaktes snarest og det haster med å settes i gang livreddende/nedkjølende tiltak.
Om du skjønner at hunden din begynner å bli medtatt bør du kjøle den ned med lunkent vann. Først og fremst over hodet, under buken og under labbene. Den bør også få opprettet balansen av vesketapet den har/er blitt utsatt for. Gi litt vann av gangen, ofte og ikke iskaldt, til hunden begynner å drikke selv.

Om du har tilgang på våte håndklær/ klær å bre over hunden, eventuelt er i nærheten av et vann/ bekk, kan dette være til god hjelp. Du kan også komme deg til nærmeste bensinstasjon eller komme deg til et hus med vannslange. Det HASTER med å kjøle ned hunden.

Kjøp et par poser med frossengrønnsaker eller fyll en flaske med kaldt vann. Disse kan du legge i buret og kjøle ned hunden med under videre transport. Om hunden allerede har mistet bevisstheten, fortsett med nedkjøling og oppsøk veterinær SNAREST! her teller vert minutt. 

Har du en mulighet til det, kontakt veterinæren underveis slik at de er forberedt på at du kommer og gjør klart nødvendig utstyr til et akuttoppdrag. Slik kan de raskere komme i gang med livreddende behandling.

Skal du legge ut på lengre biltur bør du unngå den varmeste tiden på dagen og gå aldri i fra hunden i bilen uten god tilgang på luft/gjennomtrekk.

Temperaturen stiger utrolig raskt, og det kan stå om minutter og sekunder. En idê kan være å anskaffe en burvifte til varme dager og en slags lås som du kan feste i bagasjelokket på bilen din, slik at døren kan stå litt åpen uten at hunden kommer seg ut.

Dyrebeskyttelsen har laget en HUSKELISTE for hund innestengt i bil, denne er gjengitt i sin helhet under her:

1. VURDER SITUASJONEN.
På varme og solfylte dager blir temperaturen i bilen raskt høy og potensielt livsfarlig for hunden. På regnfylte eller kjølige dager vil det normalt ikke være fare for hunden.

2. KONTAKT POLITI.
Hvis du vurderer situasjonen som potensielt farlig, eller er i tvil, kontakt politiet (telefon 02800) og informer om situasjonen. Be dem komme for å
hente ut hunden.

3. VURDER Å TA DEG INN I BILEN.
Hold deg i nærheten av bilen med hunden og vurder situasjonen fortløpende. Vær forberedt på at det ikke alltid er tid nok til å vente på at
politiet kommer. Tung pust og sikling kan være en indikasjon, men ingen fasit, på at det haster. La tvilen komme dyrene til gode: Hvis nødvendig er
det din rett og plikt å redde ut hunden, for eksempel ved å knuse ruten.

Heteslag
Overoppheting og heteslag skjer når hunden er på et varmt sted og drikker for lite eller anstrenger seg i varmen.

Typiske symptomer er:

* Svimmelhet
* Forvirring
* Besvimelse
* Bevisstløshet
* Kramper

Jeg har selv vært med på å redde en hund fra å lide en slik tragisk død, og det var en helt forferdelig opplevelse, som virkelig satte en støkk i meg og mitt hundehjerte. Den hunden hadde ikke sittet lenge i bilen, og eieren var heller ikke langt unna, men sto i kassakø på en dagligvarebutikk, som tok litt lengre tid enn planlagt. Så fort kan det gå. Heldigvis overlevde denne hunden, takket være god innsats fra tre personer som skjønte alvoret med en gang. Ruten på bilen ble knust, fordi politiet ikke kom raskt nok, og dette berget nok hunden.

Selv har jeg en regel for meg selv; Jeg låser aldri døren på bilen når jeg har hunder inne i den. Jeg antar at sjansen er større for at det skal bli for varmt i bilen enn at noen stjeler bilen (godtruende som jeg er…) med hundene i. Slik kan iallefall de som skulle komme over om hundene mine er i fare, redde dem snarest mulig.

Kjøretøyopplysninger via SMS

Statens vegvesen tilbyr kjøretøyopplysninger via SMS.

Ved å sende <registreringsnummer> til 2282 mottar du etter kort tid opplysninger som gjelder på oppslagstidspunktet for det aktuelle kjøretøyet.

Bruk av tjenesten forutsetter at teleoperatøren ikke har sperret abonnementet for innholdstjenester. Har du en slik sperre får du ikke feilmelding, og det kommer ikke svar fra sms-tjenesten. Kontakt din teleoperatør for å undersøke om abonnementet er sperret for innholdstjenester.

Prisen for tjenesten er kr. 3,- per mottatt melding. Tjenesten finnes ikke for web (kun som SMS-tjeneste).

Forbehold:
Statens vegvesen tar forbehold om eventuelle feil og mangler i opplysninger du mottar via SMS-tjenesten. Statens vegvesen kompenserer ikke for kostnader ved bruk av tjenesten, selv om denne skulle vise seg å inneholde mangler eller feil.

Dersom du opplever feil eller uregelmessigheter med tjenesten, ta kontakt
med Publikumstjenester.

TIPS: LAG ET LITE SKILT SOM DU FESTER PÅ INNSIDEN AV RUTA PÅ BILEN DIN! Her kan du f.eks skrive at det kan være hund i bilen, og ditt telefonnummer, itilfelle uhellet skulle være ute. Da får evnt observatører tak i deg og hunden kan raskere komme til behandling!

PASS GODT PÅ HUNDEN I SOLA, OG LA OSS SLIPPE FLERE TRAGISKE OG UNØDVENDIGE EPISODER I BILER!