Hund savnet & funnet

Jeg har alltid hatt hunder i huset og i familien, og gleden har alltid vært like stor med hundeholdet. Men en ting er nesten garantert når man har hund. En eller annen gang i løpet av årene med den firbente, kan man være så uheldig at han eller hun kommer bort fra flokken sin. Er man heldig, er den ikke langt unna, og kommer raskt tilbake, men i verste fall, må man lete og lete i timesvis.


Når uhellet først er ute, må jeg bare si at facebook er en helt fantastisk oppfinnelse. Vi har sett etterlysninger i blader og aviser, på lyktestolper og i butikkene, og i de siste årene på det nye sosiale mediet facebook. Hundefolk er hundefolk, vi hjelper hverandre når uhellet er ute. Så når en skriver en statusoppdatering på sin hjemside, tar det ikke mange sekundene før den er spredd over hele Norge, og verden forøvrig. Stort sett kopierer alle på sin profil, spesielt hundefolk og i løpet av minutter, kan man se at mange av sine venner, også har delt en slik statusoppdatering, med hund savnet, evnt funnet.

 

Jeg har selv vært en ivrig «deler» når hunder er savnet og funnet, og har selv opplevd at venner har fått hjelp i løpet av kort tid, grunnet x-antall deling av statusoppdatering. Hunder som er funnet, er hjulpet til eier, og hunder som er savnet, er formidlet videre, og funnet. Stort sett alle hundevenner holder øynene åpne, og er man riktig heldig, er det alltid en eller flere venner, som kjenner noen på det stedet der hunder er savnet eller funnet. En fantastisk mulighet til å spre etterlysninger i et super raskt tempo.

I april 2010 ble jeg kontaktet av en venninne på facebook om en hund som var funnet på Stjørdal. Jeg publiserte et innlegg på min status, og etter 3 minutter fikk jeg en melding i innboksen min fra en venninne. Hun visste hvem sin hund det var, kontaktet eieren, som igjen kontaktet finneren av hunden. Disse ble gjenforent bare minutter senere. Fantastisk!  Men det finnes dessverre også saker som ikke har endt så bra, at hunden fortsatt er savnet, eller at hunden har blitt påkjørt eller blitt funnet død. Men det er iallefall bedre at de blir funnet, slik at eierne slipper den uvissheten, enn at de hele tiden tenker og tenker på hvor hunden befinner seg.

Det var på denne dagen, i april, at jeg fikk ideen med å starte en egen gruppe over hunder som var savnet og funnet i mitt distrikt. Jeg vet at det florerer av slike sider på nettet, men denne dagen fant jeg iallefall ikke en eneste side som var spesielt ment for hunder som var «savnet og funnet i Trøndelag». Den 28.april 2011 startet jeg gruppen, og i skrivende stund, i juni 2013, teller gruppen over 4170 medlemmer!!! Siden er flittig brukt, og det er blitt mange lykkelige historier å se tilbake på. Jeg sier det igjen og igjen- «hundefolk er hundefolk». De er rett og slett en meget spesiell «rase». ALLE hjelper hverandre, og stort sett alle engasjerer seg for å hjelpe til. Det er herlig å se at siden blir brukt, og ikke minst- at den gir resultater!! savnet og funnet

 

Har tatt meg den frihet å kopiert noen av tilbakemeldingene gruppen har fått, uten redigering og navn, selvfølgelig:

 • «Tusen takk for omtanken og tusen takk for at du la ut etterlysning her og gjorde meg oppmerksom på denne fine gruppen :)) Det er jeg kjempe takknemlig for..»
 • «Fytterakkern æ e så imponert, det her må vær den mest vellykka gruppa på FB :))»
 • «Må bare si at FB e et unikt medium!!! :o)»
 • «Husk at selv om den gruppa her fungere bra, så e det viktig at Falck bli kontakta når vi savne eller har funnet hunda :))»
 • «SÅ FLOTT!! Elsker happy endings….. ♥♥ Velkommen hjem <3»
 • «Hund og eier er gjenforent:)»
 • «Wow, denne gruppa vokste jo raskere enn hva jeg hadde anelser om jo…. SÅ BRA!!!!!»
 • «Min kjære «lille» baby ….. (18 mnd) var borte i 2 timer i går formiddag…. for et mareritt!!! Heldigvis gikk alt bra og en snill mann hadde fått tak i henne og ringt Falck, som ga ham mitt nummer… Snille mannen fikk overlevert ei flaske Bayleys og en bukett roser på døra i går ettermiddag :o)))».
 • «Kjempekjekt tiltak»
 • «Vår kjære, søte ,snille ……., kjempet for å komme seg hjem, men 100 m hjemmefra, hadde hun ikke mer krefter igjen 🙁 Vi savner deg sånn og vi kommer aldri til å glemme deg, lille venn !! Sååå glad i deg !!! ♥ ♥ ♥ Tusen takk til alle dere,som har hjulpet oss med å videreformidle bilder og etterlysninger,de som har vært ute å leita eller bidratt på andre måter.»
 • Kan aldri få takket dere nok <3 <3 <3 – alle som en! HJERTELIG TAKK FOR AT DERE HJALP MEG Å LETE! ★★★★★★

 

Jeg er utrolig stolt over å være grunnlegger av denne gruppen, spesielt når jeg ser at det gir så gode resultater og tilbakemeldinger. Det er alltid flott når ting fungerer. Dessverre er det noen som får en trist beskjed også, men du verden hvor godt det er å se at andre støtter opp og gir gode ord og varme tanker videre til en såret og svært trist familie. Tusen takk for omtanken dere viser for hverandre folkens. Plutselig en dag kan det være vi som trenger noen slike gode ord og tilbakemeldinger.

Slike forsvinningssaker, viser hvor viktig det er å ID-MERKE dyret sitt, enten det er hunder eller katter det gjelder. Det gjør arbeidet enklere om det er noen som tar seg av et hitte-dyr, og om man skulle finne et sykt, skadet eller dødt dyr om man er på tur eller ute å kjører. Slik kan man bli raskere gjenforent med dyret sitt om man er så uheldig å komme bort fra hverandre.

 

HVA ER ID-MERKING??

Merkingen utføres ved at veterinæren injiserer en liten kapsel under huden på dyret. Inne i kapselen ligger en mikrochip, som er programmert med et nummer. Dette nummeret vil følge dyret resten av livet. Mikrochipen blir omkapslet av bindevev og vil ligge i ro der den ble injisert. Et dyr som blir funnet kan tas med til en klinikk hvor de har skanner for å finne eieren i registeret.

Mikrochippen er ikke synlig, og ingen kan se om dyret har eier eller ikke. Du må selv vurdere om du skal bruke halsbånd i tillegg. Fordelen med chip-merking er at et halsbånd kan fjernes eller falle av.

Dette er en varig og sikker merkingsmetode og det er umulig å forfalske en mikrochip.

Det finnes også andre måter å merke dyret ditt på. Det kan du lese om på Dyreidentitet.

Dyrebeskyttelsen Norge og Viking redningstjeneste har i tillegg etablert døgnåpen ferietelefon for bortkomne hunder og katter i perioden 15. juni til 1. september.

 

Skulle du være så uheldig å komme bort fra din kjære følgesvenn, ta kontakt med f.eks. disse:

 • Lensmann/ politiet- be om at de loggfører din melding, og at de noterer kontaktperson og telefonnummer, samt at de ber sine patruljer holde øyner og ører åpne.
 • Falck / Viking, eventuelt andre instanser som tar inn hittedyr
 • Bussselskaper, taxisentraler, budbilfirma (eller andre instanser som kjører mye på sin arbeidsdag).
 • Henge opp lapper/ løpesedler
 • Kontakte nærradioer og aviser
 • Annonsere på spesielle sider på sosiale medier/ grupper og be alle poste på sin profil..Selv om ikke alle bor i samme områder eller på samme kant av landet. -Det finnes alltid noen som kjenner noen….et sted!
 • ……………..eventuelt………………….

 

Den gruppen jeg startet opp på facebook, var for det meste beregnet på hunder som var savnet eller funnet i Trøndelag. Om DU savner en slik gruppe der du bor, hvorfor ikke ta initiativ TIL Å STARTE en slik gruppe om det ikke allerede finnes en i ditt nærmiljø?? Det koster ingenting, kan være til meget stor hjelp og gruppa går nesten av selg selv etter en stund! Vel, akkurat det var ikke helt riktig, for den krever en masse oppfølging, men når jeg ser behovet, så er det virkelig verdt det! Lykke til!

 

Her kan du se på «vår» gruppe,

HUNDER SAVNET & FUNNET I TRØNDELAG

 

 

 


3 tanke på “Hund savnet & funnet

 1. Dyrebar.no er en nettside for gjenforening av alle typer kjæledyr i hele Norge. Sjekk kart-plottet for å se oversikt over hvordan annonsene er plassert rundt i nabolaget ditt.

 2. Kom gjerne med tips om flere instanser man kan kontakte, og gjerne med en link til evnt andre grupper av liknende karakter på nett. Kjekt å vite om uhellet er ute.

  Hvis du har erfaringer med gruppa i Trøndelag, og ønsker å dele, kom gjerne med en kommentar her på kommentarfeltet under her… Kjekt at vi er mange som hjelper hverandre i en vanskelig stund!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *