Hund og sommer

Sommeren er en aktiv tid for de fleste av oss. Vi farter litt hit og dit, og gjør ting vi ellers i året ikke gjør så ofte, og vi befinner oss gjerne på steder det er lenge siden vi har besøkt.  Agria Dyreforsikring skrev om ting vi måtte passe hunden for under sommeren og om ting som kunne være farlig for hunden om sommeren, på sin hjemmeside i 2012. Her har jeg kopiert og deler, slik at flere blir observante på farer som kan være rundt oss i dagliglivet under sommeren, ting vi kanskje ikke har tenkt på før:

Nå er det snart sommer og de fleste går rundt og håper på sol og varme. Men for våre hunder er nok ikke varmen like etterlengtet og den kan faktisk utgjøre en reell fare. Her får du noen tips og råd, slik at du får en herlig og sikker hundesommer.

Når du reiser og har med hund i bilen, anbefaler svenske kennelklubben:

Å velge andre tidspunkt enn akkurat når sola står som høyest på himmelen for lange bilturer

  • Å stoppe ofte, gjerne ved en sjø, slik at både hund og fører kan kjøle seg ned
  • At du tenker på at sola forflytter seg raskt. Temperaturen stiger svært fort i en bil som blir stående i sola. Etter bare en liten stund kan varmen bli ulidelig
  • Å installere grinder eller bur, spesielt for deg som har stasjonsvogn, slik at du kan ha bakluka åpen og la hunden få frisk luft når du stopper.
  • Å ikke fylle bilen med så mye bagasje at det ikke kommer frisk luft bak til hunden.
  • Å aldri binde hunden til bilens støtfanger, hengerfeste eller liknende – det kan ende i en tragedie om man plutselig må kjøre videre eller flytte bilen.
  • Å heller plassere hunden hos venner eller på dyrepensjonat om reisen går til steder hvor hunden ikke er like velkommen. Da trenger man ikke å bekymre seg for at hunden må sitte mange, varme og kanskje farlige timer i bil.

 

flått2Gå gjennom hundens pels hver dag på jakt etter flått. Hunder kan rammes av flåttbårne sykdommer, akkurat som mennesker. Jo raskere man får fjernet flåtten, jo mindre er risikoen for smitte. Flåtten bør fjernes med en spesiell flåttfjerner. Til hunder finnes det flere preparat man kan bruke for å motvirke flåttangrep. Rådfør deg med apoteket eller din veterinær om hvilket som passer best for din hund.

  • Hoggormbitt kan gi skader på hjerte, lever og nyrer, og bør umiddelbart behandles av veterinær.
  • Padder utskiller giftstoffer om de blir bitt. Giften kan føre til at hunder blir sløve og starter å sikle voldsomt, men er ikke direkte farlig.
  • Algeblomstring kan være en helsefare for både mennesker og dyr, ettersom en del alger produserer gift. Om hunden viser symptom, som f. eks oppkast og diare, og man mistenker at den har fått i seg sjø- eller havvann, må man oppsøke veterinær.
  • Rester fra en piknik eller utendørs grilling, f.eks kyllingben, is- og grillpinner, maiskolber og annen søppel kan være skadelig for hunden. Hundens mage- og tarmsystem kan skades alvorlig om den får i seg noe av dette. Det er også mye større risiko for at hunden tråkker i glasskår på sommerstid.

Kilde: Agrias nettside, Svenska Kennelklubben

På sommeren tilbringer vi mye tid ute med våre hunder, sammen med andre mennesker og dyr. Da er det særdeles viktig at vi som hundeeiere viser hensyn og har god kontroll på hundene våre. Dette gjelder både på badestranda, på campingplassen og i skog og mark.

ispinnerIspinner, fiskekroker, fukteksem og forgiftninger er ting som kan gjøre hundens sommer mindre koselig. Her tipser vi om syv ting du som hundeeier må være oppmerksom på i sommer: 

Ispinner som har satt seg fast: Hunden får ofte den siste biten av isen, men tenk på at pinnen er så liten at den lett kan havne feil hvis hunden blir for ivrig. Dersom deler av pinnen setter seg fast i svelget er det vanskelig å få bort den, og den kan forårsake byller og sår under lang tid.

Vi ser også en økning av antall velferdssykdommer som for eksempel diabetes og leddproblemer, så spørsmålet er om man er så snill når man gir etter for det bedende blikket? Dessuten er sjokolade, spesielt mørk, giftig for hunden, sier veterinær Lena Bjurström.

fiskekrokFiskekrok i munnen: Det skjer at hunder får fiskekrok i munnen eller kinnet, og det er stressende og vanskelig å få løs den på en bra måte.

Forsøker du å dra ut kroken vil mothaken forårsake stor skade. Selv om det høres ille ut er det best å trykke kroken igjennom huden og klippe den av når den har gått igjennom. Ta det forsiktig og vær forberedt på at selv den roligste hunden kan få panikk.

Gifter: Nye miljøer må utforskes og eierne vet ikke alltid hvor og hvilke gifter hunden kan få tak i. Rottegift, bekjempelsesmiddel og alger er noen av de som er farlige for hunden. Men også visse padder kan forgifte. Og hvis hunden får tak i glykol er det fare på ferde ettersom de fleste hunder liker den søte smaken.

Kontakt alltid veterinær hvis hunden har symptomer på forgiftning, råder Lena Bjurström.

vannskålHeteslag: Ha alltid med friskt vann til hunden når du kjører bil og la aldri hunden være alene i bilen. Å la et vindu stå åpent er langt ifra tilstrekkelig. Heteslag kan lede til døden.

Med en utetemperatur på 20-22 grader tar det ikke lang tid før varmen i bilen har steget opp til 85 grader, forklarer Lena Bjurström.

Fukteksem: Sår og insektbitt kan utvikles til fukteksem, spesielt om det klør.

Gå igjennom hunden daglig, ta bort flått og hold hudforandringer under oppsikt, råder Lena Bjurström.

Fluelarver: Fluer drar seg til sår og avføring. Hold oppsikt på hunden din nå under den varme årstiden, framfor alt hvis den har hatt diaré eller sårskader. Fluene legger egg, som utvikles til larver som spiser seg inn i hunden.

Flytevest: De fleste hunder kan svømme – men ikke hvor lenge som helst. Og hvor mange hunder kan klatre opp en badestige i båten? Altfor få tenker på hvordan de skal få opp hunden sin hvis den ramler ut av båten.

Det finnes også en fare for at hunden får panikk og synker eller at den skades på vei ned i vannet. Flytevester for hunder har et håndtak på ryggen som gjør det enklere å løfte opp hunden i båten igjen.

Opplysningene ovenfor baseres på erfaring og daglig kontakt med svenske veterinærklinikker.

 

Kilde: Agria Forsikring: http://www.agria.no/hund/artikkel/7-ting-a-passe-hunden-for-under-sommerenflytevest

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *