Flexiline, glede eller mareritt?

 GARANTERT ET DISKUSJONSTEMA, PÅ GODT OG VONDT!

Image00105

Som hundeeiere gjør vi oss en rekke, egne erfaringer, og noen kan faktisk bli ganske dyrkjøpte erfaringer også.

Jeg har hatt fire opplevelser med hunder i flexiline bare i den siste tiden, og de har for meg – og hundene mine, vært meget skremmende.

Jeg har selv vært ivrig bruker av flexiline, men jeg hadde alltid mine forhåndsregler for bruken. Båndet kan være perfekt til et visst bruk, men for et annet, kan det være meget ødeleggende. Jeg ser at flere og flere bruker det, men tenker man igjennom hva som kan skje ved bruk av dette båndet?

Her forleden dag, var jeg ute å kjørte bil. Tre jenter luftet en hund på fortauet like ved. Jeg bremset litt ned, det var 50 sone der jeg kjørte, og jeg lå vel på rundt 40. Plutselig gjør hunden en helvending og løper rett ut i veien foran bilen min. Jeg måtte bråbremse, og var bare centimeter unna å kjøre på hunden, som var på størrelsen med en border collie. Jeg skalv lenge etterpå, og det gjorde nok jentene også. Det var skremmende, veldig skremmende. De hadde dessverre flexiline på hunden.

En uke senere opplevde jeg nesten det samme nok en gang, et annet sted, med andre hundeeiere. To hundeeiere var ute og gikk tur med hver sin hund, en schæfer og en tollerliknende hund. De gikk langs veien, ingen fortau der, så de holdte seg på riktig side i forhold til trafikken, det var et langt strekke og bra oversiktlig. Men med min tidligere erfaring friskt i minnet, bremset jeg litt ned, det var 70 sone, så jeg lå vel i ca 50. Det gjorde ikke den bilen foran.

Plutselig begynner de to hundene å leke og hundeeierne lot de faktisk fortsette på veien. De hoppet og spratt rundt, og plutselig var schæferen langt ut i veien, nesten på motsatt side. Jeg kjente hårene reise seg på kroppen, og kunne nesten føle hundeeierens despresjon da hun prøver etter beste evne å få kontroll på hunden, som sikkert hadde 5 meter «løpebånd» på seg mens trafikken fortsatte på veien. Jeg bremser helt ned, og bilen foran meg bråbremser, og klarer såvidt å stoppe.

Jeg leste nok trafikken og faremomentene før den sjåføren foran. Jeg så at sjåføren foran snakket til vedkommende hundeeiere, men vet ikke hva som ble sagt. Jeg valgte å ikke si noe, da jeg antar at hundeeieren lærte sin lekse, og det ikke var jeg som kunne ha kjørt på den. Nok en skremmende opplevelse, som heldigvis endte godt. Forhåpentligvis bruker ikke den hundeeieren flexiline på hunden mer..

flexi1Nok en opplevelse; Jeg kom gående med mine hunder i byen. Vi er ofte på sosiale treningsrunder på alle tenkelige steder, og i byen er vi ofte. Jeg kommer gående ned en ganske sterkt trafikkert gate med mine to store pyreneerhunder.

Da vi trener på å ikke hilse på alle mennesker og hunder som vi møter på vår vei, gikk jeg i en god bue da jeg fikk se seks tobente og tre hunder stå sammen i en flokk. Mine hunder hadde sett dem, men var veldig fokusert på godbitene jeg hadde å friste med, så de brydde seg ikke. Jeg gikk ca 4-5 meter unna flokken, og plutselig kom en hund av liten rase løpende ganske nært mot oss, uten at hundeeieren enser at den er «borte» fra flokken.

Jeg stopper og prøver å få kontakt med hundeeieren, men det var noen andre i den flokken som reagerte- og «varslet». Når vedkommende får se mine store hunder, begynner hun febrilsk å få inn båndet på hunden, både med hendene og selve boksen som båndet skal være inne i. Hunden ser ikke ut til å skjønne noe av det som skjer, og eieren er nervøs og mener disse store hundene er farlige for hennes miniatyrhund. Jeg og mine to hunder står helt rolig, jeg sier at hun var heldig, for mine to hunder ikke brydde seg om hunden hennes. Mens hun på sin side sa at hun hadde låst båndet og at det aldri hadde skjedd tidligere («DET» hadde selvsagt ALDRI skjedd før…Altså…vi har hørt den før, mange ganger).

Den foreløbige siste opplevelsen, som fikk meg til å skrive dette innlegget, skjedde på tur i et ukjent område. Vi er ofte på nye steder på tur, for å få litt variasjon på terreng, lyder, lukter, folk og dyr. Blir kjedelig med samme rute, dag etter dag. Jeg hadde begge mine hunder med, og de gikk ved fot, på hver sin side. Det var på en asfaltert gangvei, med flere små stikkveier. Vi hadde sett en katt på den ene stikkveien, som vi stoppet for å se litt nærmere på.

Hundene mine hadde akkurat fått en «sitt og bli» kommando og de sitter stille og observerer katten. Plutselig kommer det en terrier uten forvarsel, hopper rett på ryggen til min yngste hund, bjeffer og er temmelig hissig. Selvsagt blir dette et kaos uten like, da jeg hadde to hunder på tilsammen 85 kg som selvsagt ble redde, og den andre hundeeieren hadde flexiline på sikkert 8 meter som hun ikke klarte å kontrollere.

Det tok lang tid før hundeeieren kom til situasjonen, da hunden hennes var altfor mange meter foran henne. Hun hadde 0 kontroll!! Det gikk heldigvis bra, denne gangen, men unnskyldningen hennes kjøper jeg definitivt ikke.

Hverken hun eller hunden hennes hadde sett oss, så hunden hennes ble forferdelig skremt. Når hun ikke hadde sett oss, kunne hun selvsagt ikke ta inn båndet på hunden sin. Det ble selvfølgelig en liten diskusjon mellom oss, da dette var en kjedelig opplevelse for oss, men hun holdte klart på sitt. Jeg prøvde å si at denne typen bånd kanskje ikke var egnet for hennes hund, men da fikk jeg beskjed om å ikke bry meg om det, det var ikke mitt problem! MEN det BLE det dessverre!!

Etter denne opplevelsen, reagerer min yngste hund på terrierliknende hunder. Det ble en skremmende opplevelse for henne, som stille og rolig satt å så på en katt, og uant og helt uten grunn og forvarsel, ble angrepet av en illsint terrier. Ikke merkelig at dette setter spor.

 flexi3

Med disse opplevelsene friskt i minnet, samt flere tidligere hendelser, sitter jeg her og skriver litt i frustrasjon. Jeg lurer på om disse hundeeierne i det hele tatt aner eller skjønner hvilke farer de har utsatt sin kjære beste venn for?

Har de tatt opplevelsene til etteretning, og bruker sitt flexibånd med omhu? Dessverre, jeg tviler. Jeg antar at de bruker det den dag i dag også, og jeg frykter at en gang, så går det kanskje ikke så bra med hundene deres.

En gang kan deres erfaring bli svært så dyrkjøpt, kanskje koste hundens liv og skade deg selv skikkelig. Jeg håper dere slipper det.

Det var nettopp en slik nestenopplevelse som gjorde at jeg sluttet å bruke flexiline på min hund. Jeg hadde «låst» båndet, men båndet var ikke låst, og hunden gikk rett ut i veien. Det kunne gått riktig ille, heldigvis gikk det bra, med den også.

Jeg skal definitivt IKKE ta alle under en kam her, for jeg vet- og kjenner flere, som bruker flexiline fornuftig på sine hunder, uten at dette har vært noen problemer. 

Jeg skjønner også at de vil at hunden/e innimellom skal kunne bevege seg litt «fritt» rundt, når det er egnede områder for det. Men det er dessverre ikke alle som har tenkt igjennom dette før bruk av flexilinen.

Mange har kanskje ikke tenkt på konsekvensene på bruken av dette båndet, og har kanskje vært så heldige å ikke fått noen egne negative erfaringer. Jeg vil si at de da har vært svært heldige, men tørr å påstå at det vil skje. En gang vil hund eller eier bli skadet av bruken med flexiline.

ULEMPER:

 •  Da hunden stort sett er utstyrt med kun et halsbånd eller et helstruphalsbånd ved bruk av flexiline, kan hunden i verste fall få store skader i hals, nakke og ryggområdet. Dette pga det trykket som blir når hunden løper «fritt» og båndet plutselig strammer.
 • Hunden lærer ikke å gå pent i bånd når den får svinse rundt i flexilinen hele tiden
 •  Man mister raskt kontroll over situasjonen hunden er i, når hunden er 1-12 meter foran eieren.
 •  Om en situasjon skulle oppstå, og hunden er opptil 12 meter unna, har hundeeier ingen mulighet til å gripe raskt inn.
 • Hundeeieren kan lett få kuttskader eller brannskader på hendene ved feil bruk av båndet.

 • Om man mister båndet når hunden løper i fart, kan snella komme som en «prosjektil» og treffe hunden.

 • Det kan virke skremmende for en hund, om eieren mister snella, og den henger etter når han løper.
 • Det kan lett oppstå trafikkfarlige situasjoner, enten ved at hunden løper ut i veien eller f.eks jakter på en syklist eller andre bevegelige momenter.
 • Stoppknappen fungerer ikke alltid, en falsk trygghet.
 • Man mister lett kontakten med hunden sin om den hele tiden får svinse rundt.
 • I møte med andre hunder, kan flexibånd skape problemer, enten ved at hunden kommer bort til hunder som ikke liker andre hunder, nettopp fordi båndet kan bli for langt, eller at det blir bare krøll med båndet.
 • Eieren som holder en hund i flexiline, kan få kraftig rykk i skuldre og arm når hunden plutselig rykker til i båndet.
 • Hunden er en mester på å lese kroppsspråket vårt, om vi er sint eller har vondt når hunden har rykket i båndet, kan den vegre seg i å komme tilbake. Den vet jo ikke at det var rykket i båndet som forårsakret vårt sinne. Dette kan føre til en usikker, nervøs og skeptisk hund.
 • Med bruk av halsbånd/ halvstrup eller helstrup og flexiline, vil hunden alltid ha et trykk på halsregionen, da hunden stort sett er flere meter foran hundeeier.
 • Man bruker altfor lang tid på å få hunden inn til seg, om en situasjon skulle oppstå. Vanskeligere å kontrollere.
 • Linen på flexibåndet tåler ikke så mye og kan slites om hunden rykker for hardt i båndet.
 • Ved bruk av flexibånd f.eks i skiløyper, kan båndet virke «usynlig» for en skigåer som kommer imot, dette kan skape farlige og uhyggelige opplevelser for alle parter.
 • Flexibånd finnes i flere «vektklasser», noe som kan føre til feil invistering for din hund. Båndet kan ryke lettere om man har kjøpt til feil vektklasse.

 • Tvinner seg lett inn i ting
 • Hunden kan stresse mer enn nødvendig, eller stresse seg mer opp.
 • Man kan lett «glemme» hunden om man stopper å snakker med mennesker man møter på sin vei, plutselig svinser hunden ut i et ubevoktet øyeblikk.
 • Hunden kan få kuttskader, spesielt på labbene ved bruk av Flexi. Dette kan skje raskt om en eller flere av labbene blir tullet inn i båndet på en eller annen måte.

 FORDELER:

 •  Frihet og mulighet for å svinse litt fritt i «kontrollerte» former, uten at den stikker av, selvsagt på egnet område.
 •  Litt frihet under båndtvangsperioden
 • Kan brukes til å trene innkalling om man vet litt om hvordan dette bør gjøres.

flexi, tegneserie

Som du sikkert har forstått, så finner jeg mer ulemper ved bruken av dette båndet, enn fordeler. Jeg håper alle hundeeiere som bruker dette båndet, tenker seg nøye om før de gjør dette til et «hverdagsbånd».

Selv vil jeg anbefale å ha to bånd med på tur, slik at man bruker et ordinært kobbel når man går på en vei med mye hindringer og trafikk, og bytter om til flexilinen når man nærmer seg skog og mark, eller andre steder som egner seg bedre for bruken.

Og for all del, skal du først bruke flexibånd, benytt deg av sele til hunden, slik at hunden slipper å bli utsatt for skader i hals, nakke og ryggregionen!!

flexibruksanvisning Om jeg får mulighet til å skape debatt om dette, er jeg svært fornøyd- og som sagt, jeg kjenner folk som bruker dette båndetbruksanvisningflexi svært fornuftig, og som har tatt sine forhåndsregler for bruken. Jeg mener IKKE å henge ut hundeeiere som bruker dette båndet til daglig, og jeg VET at mange bare har gode erfaringer med båndet.

Mitt mål er å få hundeeiere til å tenke på HVA som i verste fall KAN skje, under bruken- og kanskje få noen til å være «føre var».

Mulig sitter det en eller annen hundeeier der ute, som kanskje ikke har tenkt på dette i hele tatt, og som har vært så heldig å aldri (ennå) opplevd noe negativt på tur med hunden i flexilinen.

Kanskje kan jeg få EN hundeeier til å tenke litt mer på turen med hunden sin, eller få en hundeeier, som allerede har hatt en negativ opplevelse, til å benytte seg av vanlig kobbel. Da har jeg nådd mitt mål.

Kom gjerne med kommentarer, innspill og tilbakemeldinger om egne erfaringer. Mulig det er noe jeg har glemt her også.

Jeg vet dette er et tema som kan trigge…så kom igjen, si din mening i kommentarfeltet under her. Selvsagt håper jeg det er mulig å være saklig i en evnt debatt, og selvsagt respektere at alle har sin egne mening.

Vi kommer nok aldri til å bli enige likevel….

Men bare så jeg har sagt det nok engang, TENK NØYE IGJENNOM HVORDAN DERE BRUKER FLEXIBÅNDET, hvis jeg får bare en til å tenke litt ekstra, så er det faktisk verdt det.

GOD TUR,  i kontrollerte former. 🙂

9 tanke på “Flexiline, glede eller mareritt?

 1. Utrolig bra at du tar dette opp 🙂
  Har selv hatt mange hunder oppgjennom tidene, mest store hunder, så flexibånd har liksom ikke vært noe tema før jeg fikk med småhunder.
  Tror det er en skikkelig uting det at man tror at små hunder kan få løpe mer fritt i flexibånd, har selv i 99% vært våken og passet på, men likevel har jeg 1 gang opplevd at små-hundene i flexibånd rundet en hekk og skremte en turgåer, og jeg var selv 3-4 meter bak dem. Per i dag bruker jeg kun flexibånd rett utenfor egen bolig, og foretrekker magebelte med line på 5 meter, slik at jeg har mer kontroll. (ingen knapper som låser seg når man minst ønsker det og man har hendene frie til å «hanke» inn og avverge situasjoner.

 2. Enig!

  Broren min fikk ei sånn line rett inn i leggen fordi en hund med flexi løp forbi og rundt han. båndet strammet til og han hadde fæle brannmerker lenge etterpå..

  jeg har aldri hatt flexi til Alfa, men vår andre hund Tassen som har blitt angrepet og er redd for småhunder bruker flexi på skogturer for at han skal gå litt mer fritt der vi ikke kan slippe han tilfelle vi møter på andre. så går han i vanlig bånd ellers..

  men mange skremmende opplevleser med flexibånd ja, jeg syns ikke det er så lurt at ‘nybegynnere’ bruker det, men det er vel ofte de som har det..

 3. Kjempefint skrevet å er sååå enig i alt du skriver. Har hatt hund selv for mange år siden, å ja æ hadde flexibånd. Men passet alltid på at hunden gikk ved min side når vi gikk på fortau å ellers der det var mye folk. Har idag bare katter der den ene går i bånd, bruker flexibånd på denne, men tenker hele tiden på at det kan lure noen farer under en busk eller bak et tre. Så er like mye fokusert nå som da jeg hadde hund. Alle som selger disse typene bånd skulle ha gitt opplysning om hvordan det bør brukes. Så viss du får en diskusjon om dette er vel det bare supert. Å så må jeg si at du har noen aldeles nydelige hunder. Ha en fin dag 🙂

 4. Bra blogg!
  Jeg bruker Flexibånd endel på min hund, men stort sett i skogen og på plasser jeg har god oversikt. Til det bruk er jeg glad i muligheten for «frihet» som det gir hunden.
  En skummel ting til ved Flexi-line: den er tynn og nærmest usynlig på avstand. Det blir flere og flere syklister, rulleski og rulleskøyteløpere og andre som forflytter seg fort, kommer stille og kanskje ikke rekker å oppfatte en Flexi-line som går rett over veien…. Konsekvensene kan bli ganske fatale, både for dem som faller i linen, og for hunden som mest sannsynlig vil få et realt røsk i sammenstøtet.
  Støtter opp om din anbefaling om bruk av sele i kombinasjon med flexibånd.

 5. Er veldig enig med deg i så å si alt hva du har skrevet om fleksibånd og brukere av dem. Har ei vennine med en liten cavalier og hun har sjeldent kontroll på hunden sin, når jeg går med henne minner jeg henne ofte om at hun må ta inn hunden sin lenge før vi møter på de som kommer i mot oss. hun har en liten litt hissig/usikker hanne, men tenker ikke over at hun på trekke til seg hunden for å ungå konfrontasjon.
  Jeg selv har 2 hunder en blandings hann med 6 rasrer, tervuren og sæfer er mest fremkomende, og en border collie tispe.
  har sverget på å ikke bruke flexibånd og nå er jeg nesten blitt en daglig bruker av de sistre 3-4 mnd.
  har en veldig «stresset» han hund som aldri har nok tid, og ved flexibånd har han faktisk blitt veldig mye roligere, vi har alltid stoppet og latt han lukte seg ferdig men skal liksom rekke over alt på en gang å det får han til med flexibåndet, men her bruker vi jo hode på begge hundene og drar de inn i god tid, ber dem om å gå rolig når de går mot grøften.
  Men sier alikevel jeg hater flexinånd for du har 0 kontroll plutselig uansett. Tispen sprang plutselig til siden ut etter en katt når jeg hadde et lite øybelikk foukus en anen plass og det kom i tillegg to sykklister i mot meg, så istedet for å trekke henne til meg tok jeg noen lange skritt mot hunden samtidlig slik at jeg fikk sykklisten til å svinge andre veieen. Vi har alltid med oss et vanlig bånd og ser ann hvor vi går og hvordan hundene er.
  Er veldig viktig og hele tiden følge med en hund i flexibånd!!!!

  kjempe bra artikel =)

 6. Som førstegangseier investerte jeg i flexibånd og brukte dette mye i starten. her burde jeg blitt anbefalt av dyrebutikken om å ha et vanlig bånd først slik at hunden lærte seg å gå pent, dette ble ikke nevnt selv om de så at jeg hadde valp.. jeg opplevde også en følelse av at hunden plutselig kunne trekke ut mot veien og føle jeg ikke hadde god nok kontroll. så kjøpte jeg meg et vanlig bånd og begynte å trene på å gå pent og trafikkkommandoer som stå, gå til venstre/høyre, stopp og så går vi over veien. jeg har i dag en lydig og mye mye mer trafikksikker hund. jeg opplever selv at jeg ikke liker å se fremmede hunder i flexibånd for ofte har eieren null kontroll. båndet skjærer seg ofte fast i mennesker og dyr. vi har også fått noen ubehagelige overraskelser av andre hunder og alltid har det vært med flexibånd.. slike bånd burde aldri brukes på valper, de må få bli trent opp først. og om du absolutt må ha et så tren med båndet fra dag en og kun etter et lengre bruk av vanlig bånd. så her er det full enighet i det som er blitt skrevet her! flott innlegg 🙂

 7. Huff, for en forferdelig opplevelse det måtte ha vært… Jeg grøsser ved tanken, og dessverre så blir jeg ikke sjokkert. Dette båndet er skummelt på flere måter, men akkurat den måten hadde jeg vel ikke helt forestilt meg. Men snella er tung og kraftig, og er man maks uheldig, som i dette tilfelle, så ble jo katastrofen et faktum. Stakkars hundeeiere! Takk for at du delte den viktige opplevelsen også. Og takk for at du tok deg tid til å besøke og kommentere innlegget.

 8. Jeg bruker kun flexibånd når jeg lufter hund i hagen, etter at vi møtte noen på tur i parken hvor eier mistet håndtaket til flexibåndet. Hva skjedde? Båndet rullet seg raskt inn mens håndtaket slo i bakken og traff hunden i bakhodet. Hunden ble liggende bevisstløs på bakken. Jeg har møtt eier i parken flere ganger etterpå uten hunden. Jeg spurte hvor hunden var blitt av og da fortalte hun at den hadde dødd av skadene. Her i huset kaller vi det ikke for flexibånd, men for dødslenka…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *