Hverdagstrening, noen enkle tips

Mine egne tips til hverdagstrening med hunden

Hundene våre er nesten alltid med oss, uansett hvor vi ferdes. De er sjelden langt unna oss. Det finnes alltid muligheter til å legge inn litt skjult trening, noe som for hundene og oss tobente bare er gøy. Hunder liker å være i aktivitet, og trives aller best om de får brukt seg litt og være til nytte. Det samme gjelder nok oss mennesker. Jeg ser ofte an hvor mye tid jeg har på våre turer, og innimellom har jeg brukt mye mer tid enn jeg egentlig hadde tenkt, nettopp fordi vi koser oss sammen.

 

I begynnelsen kan det føles veldig upraktisk å ha hunden med på alt, enten man henter barna på skolen, står i kioskkø for å kjøpe en is, når man skal spise lunsj, hilse på kjente, skal en tur til byen eller levere bilen på verksted. Mulighetene for trening er mange, og viktige. Men ta utfordringen, ta med hunden dit du skal, det vinner du på tilslutt. Det er mange ganger nok med et minutt eller tre. Vil du- og har mulighet til å være sammen med hunden i lunsjen, gjør det. Da kan dere gjøre ting sammen som kan få både deg og hunden til å føle dere bra og være rolige resten av dagen, samtidig som du slipper den dårlige samvittigheten. Det fine med å trene en hund, er at tiden ikke spiller noen rolle i det hele tatt. Utnytt den tiden du har, og du vil få en mye mer tilfreds og lykkelig hund.Jeg tror nok det vil påvirke deg også.

 

Det finnes anledninger og forutsetninger for å trene hunden overalt. Det gjelder bare å begynne å tenke mer på hva du kan gjøre. Om du ser rundt deg på en vanlig tur, så oppdager man nok mange muligheter for å legge inn litt ekstra trening, om man selv er observant, har tid og lyst. Noen råd på veien:

 

 • Bestem deg for å gi hunden en liten ekstra oppgave på hver eneste tur. Denne kan ta et par minutter, og kan være starten på ditt mål, om å trene hunden litt oftere.

 • Ha alltid med godbiter i lomma, og varier på disse. Gjerne lag noen gode selv, eller skjær av en bit av middagsrestene, pålegget, middagen dere skal ha eller noe annet spennende. Dette vil gjøre godbitene mye mer spennende, da den ikke vet hva som er med.

 • Bytt miljø på de samme bevegelsene, Når forutsetningen forandres, blir øvelsene nye for hunden. Det krever en mye større mental innsats av hunden.

Jeg hører ofte folk si at de ikke har tid til å trene hunden, vel, den kjøper jeg ikke.  På en helt vanlig tissetur, kan man legge inn mange treningsmomenter om man tenker seg om, og det finnes mye å velge mellom. Jeg vil legge til at dette er det JEG gjør med mine hunder, hva instruktører mener om mine treningspunkter vet jeg ikke. Dette er det jeg og mine hunder jobber sammen med på tur, og vi koser oss. Men jeg passer alltid på at det ikke blir for mye, og vi gjør ikke alle disse øvelsene hver dag, men er bevvist, og velger ut det som måtte passe, på de stedene vi ferdes.

 

VENTE

Image00133Fest hunden fast like ved deg, du er så nære at du har øyekontakt med den, når den setter seg eller legger seg, venter på deg og er stille, ros hunden.Kommander til å bli. Start med å gå en halvmeter vekk, og øk etterhvert som den blir tryggere. Ikke se direkte på hunden, men se bort.

Gå tilbake når den er stille og rolig, ros den og lek litt sammen før dere går videre igjen.Etterhvert vil den forstå at du kommer da tilbake igjen, slappe av og vente tålmodig.

HINDRINGER

Image00141Oppsøk «hindringer» som du ser på din vei. Kanskje ligger det en presenning i veien og blafrer, en pappeske, et veltet tre, en stige, en søppeldunk, en svart sekk, eller andre spennende og utfordrende ting. Gå mot dette, du finner raskt ut om hunden synes det er «skummelt» og sjekk det ut. Gi innimellom en sittkommando, da lærer hunden at den må sitte på flere områder, ikke bare når den skal ha noe godt. Bruk presenningen, gå over den, og prøv, om det er mulig, med en sittkommando på den. Dette kan være er en mental aktivitet for hunden, da f.eks en presenning eller noe som lager en slik lyd, kan virke skremmende.

 

OPPSØK NYE STEDER

Image00130Hunder blir nok leie de også, akkurat som oss. Finn nye veier å gå, ikke gå den samme kjedelige ruta hver dag. Både du og hunden har godt av litt variasjon i terrenget. Finn f.eks en vei med mye trafikk (der det er trygt selvsagt) og tren litt på å se bilene passere, stopp ved veien, venn hunden til å sitte, til dere går over veien. Gå forbi skole eller barnehage, stopp å se litt.

Alle veier har forskjellige utfordringer dere kan trene på og alle veier har nye og spennende lukter å snuse på.

KLIPP KLØR Image00023

Mange hunder vegrer seg for å klippe klør, dette kommer ofte av at selve kloklipp situasjonen kan virke stressende på hund og eier. Eier er redd for å klippe forlangt og hunden merker at eieren er stresset og blir lett redd. Ta med klotanga på tur, stopp på en koselig og fredelig plass, kos litt, og ta frem klotanga. Klipp ei klo eller to og legg den fra deg og kos videre. Gjør dette på forskjellige steder, ved sjøen, i marka, ved stien, utenfor butikken. Tilslutt blir dette en vane, og hunden vil, forhåpentligvis ikke bry seg. Gjør gjerne det samme med børsting, og ta deg god tid til litt kos.

 

BALANSERE    

Image00081Finn spennende steder som hunden kan balansere på. En mur, en tømmerstokk, gyngende brygger, en planke, en gangbro, eller det man måtte finne.

Gi den en hoppkommando, og la den balansere, bruk stemmen din og lokk den med deg. Bruk godbiter og ros masse.

Gå gjerne samme runde tilbake og fortsett med rosen. Gå så videre..

Om hunden er redd, ikke press den, men ta turen innom en annen gang og prøv igjen siden.

 

SITTImage00059

Overrask hunden med en kjapp sitt»kommando på turen deres. Gjør du en slik miniøvelse hver dag, så kommer hunden til å bli skikkelig kjapp på å sette seg etterhvert. Ros hunden, og la den bli sittende til du får øyenkontakt. Gi så en «værsågod»kommando og gå videre. Dette kan være en veldig praktisk øvelse å trene inn, da man plutselig kan komme opp i en situasjon der det kan være nødvendig å stoppe hunden raskt.

 

HOPP

Image00146Benytt hindringer du finner på veien, en stor stein, en benk, en trapp, en mur, en kasse med sand ved veien, eller andre spennende ting. Gi hunden en «hopp»kommando og lokk med godbiter. Høyden må selvsagt passe til hundens størrelse. Dette er gøy for hunden, og den får brukt kroppen sin litt ekstra.

Kos gjerne med hunden når den står på denne tingen, gi gjerne en godbit, og gi kommando «hopp» på turen ned.

Mine hunder blir svært stolte når de står oppe på en stein eller er høyt oppe, og man ser godt at de liker det, men ikke alle hunder er like begeistret for høyder. Ikke press, men lokk med godbiter og vær tålmodig.

HOPP OG STÅ

Image00105Gjør det samme som over, og tren på at hunden blir stående.

I begynnelsen i svært kort tid, og øk tiden etterhvert. Mine hunder begynner å bli svært vant til å stå på stener å bli fotografert nå, og det er skikkelig morro når de klarer det- og resultatet blir perfekt.

De synes det er gøy også, for de får brukt seg litt, får litt utfordringer og klatrer med det samme. Samtidig får de gjøre noe annet enn å gå langs en kjedelig vei hele tiden.

MOBILEN RINGER

Image00149Be personen i røret vente litt, få kontakt med hunden din.

Gi den en sitt-kommando. Ta opp en liten neve godbiter fra lommen, kast disse utover et lite område, gi en «søk»kommando. La hunden få jobbe litt med nesen mens du gjør deg ferdig med samtalen. Hunden slipper å kjede seg mens du utfører din samtale, og hunden får brukt nesen og jobbet litt ekstra, mens du gjør ferdig noen kjedelige greier. Slik slipper du å få en utålmodig hund som sutrer fordi det er kjedelig når du snakker i telefonen.

MAT FUGLER

Image00095Finn et sted der du vet det er mye fugler å se, ta med deg litt tørt brød og brødsmuler, og oppsøk slike steder. Ha alltid god kontroll og relativt kort bånd på hunden. Sørg for at den ikke kan komme seg løs å jage fuglene. Å sitte å se på at fuglene får mat, samtidig som det er masse bevegelse blandt fuglene, er en enormt krevende oppgave for hunden. Vær nøye med ros og godbiter, og ha alltid kontakt med hunden. Legg gjerne turen innom slike steder på deres turer, ta deg tid til å stoppe å se på andre som mater fuglene også.

FINN NYE HINDRINGER

Image00141Er hunden din god på kunster, rulle rundt, ligge, vente, hoppe opp, sitte bamse osv, kan du gjøre den bedre på dette ved å oppsøke steder hvor det er flere nye hindringer og mange nye lyder rundt dere. Om du introduserer hunden gradvis på disse nye hindringene, vil hunden bli tryggere og tryggere på situasjonen. Du har selvsagt et stort ansvar med at dette stedet er trygt for deg og hunden din, og at ingen kommer til å skremmer den. Slike steder kan f.eks være utenfor en skole eller barnehage, i byen, utenfor et kjøpesenter, ved en badeplass, en sterkt trafikkert vei osv. Ha kontroll på hunden, og ikke utsett den for farer, men ha kontakt og gi klare kommandoer. Tilslutt vil forhåpentligvis hunden fokusere på deg, og ikke alt som skjer rundt dere. Dette er en utrolig flott mental trening- som vil slite ut hunden din.

 

OMVEISPROBLEMImage00089

Om hunden din er løs, og dere befinner dere et stykke fra en grind. Kast en godbit på den andre siden av gjerdet, og se hvordan hunden løser oppgaven. Etterhvert vil den kanskje finne ut at den kan løpe til den åpne grinden, for å komme på den andre siden til godbiten. Gjenta dette flere ganger på turene, og i andre situasjoner som kunne være aktuelle. La hunden i størst mulig grad løse problemet selv, og pass på å ros hunden når den lykkes, samt motivere og leke med om den sliter.

 Alle typer aktiviteter der hunden konsentrerer seg og prøver seg frem, er veldig bra. I takt med fremgangen kan du gi hunden vanskeligere omveisproblem å jobbe med. En fantastisk aktivitet som sliter ut hunden mentalt.

GÅ RUNDT

Image00075Hunden går i en litt slakk line, snuser og drømmer seg litt bort i alle de gode luktene. Plutselig havner hunden på den andre siden av en lyktestolpe, en gjerdestolpe,  en skiltstolpe eller liknende.

Stopp opp og la hunden få løse dette på sin egen måte, om den går rundt, riktig vei, gi kommandoen «gå rundt» og ros når den kommer tilbake.

Slik vi den lære at den må gå rundt for å komme seg løs igjen. Om den ikke finner løsningen selv , led den på riktig vei med en godbit, samtidig som du sier «gå rundt» og ros når den er på vei rundt. Gjenta dette når du er på tur, og den er på feil side av hindringen.

 

UTFORDRE REDSELImage00006

Nesten alle hunder har noe de er litt redde for eller skeptiske til. Ta små steg om gangen og gjenta ofte. Er hunden redd vannet, oppsøk vannet på en trygg og forsvarlig måte, litt etter litt. Tving aldri hunden, men lek dere frem mot målet, bruk masse godbiter og ros, og gjør situasjonen trygg for hunden din. Er hunden redd for lydene på en byggeplass, oppsøk områdene i nærheten av en byggeplass. Sett deg ned og kos med hunden, gi masse godbiter og skap en trygg relasjon mellom deg og hunden. Ikke stryk og trøst hunden når den er redd eller skremt,det vil gjøre situasjonen verre. Snakk med en rolig og vennlig tone, prøv å få hunden i lek, gi godbiter eller bare sitt der og kos med hunden der den elsker å bli kost og klødd.

Ikke mas på hunden i slike situasjoner, ta korte sekvenser om gangen, ikke tving hunden, lek heller bajas å få den med deg. Hunden vinner over redselen med din hjelp, men det kan ta litt tid.Korte sekvenser er mer enn nok, dra heller oftere tilbake.

GODBITSØK

Image00036 Som jeg skrev tidligere, kan du kaste godbiter i et område ute, men har du prøvd det inne?

La hunden være på et annet rom i huset, legg ut godbiter på forskjellige steder i rommet eller huset. Start litt lettere, og gjør det vanskeligere og vanskeligere.

Slipp hunden få komme inn i rommet igjen, og gi hunden kommando om å søke.

Akkurat i det hunden finner en godbit, sier du «Søk-bra» og gir kommando om å søke igjen. De elsker det. Husk å varier litt med godbitene.. 

 

LIGG OG VENTImage00176

Gi hunden kommando om å «ligge», når den har lagt seg, prøver du å ha øyekontakt med hunden. Når dette fungerer bra, kan du legge en godbit mellom labbene til hunden, og gi tegn til at den skal vente. Hold øyenkontakten litt lengre,

alt ettersom hvor mye dere har trenet på det, og øk gjerne litt etter litt. Si «Værsågod» når hunden kan ta godbitene. Om dette er vanskelig, prøv litt hver dag.


BESØK VETERINÆREN

Image00024Hvorfor bare ta turen innom veterinæren når det er noe galt eller hunden skal ta vaksine? Kjøper du hundemat hos veterinæren, ta hunden med neste gang. De ansatte på klinikken vil garantert like at du tar deg en tur innom med hunden for å ha litt tilvenning inne på klinikken. Gå inn på vekta, sett deg ned på venterommet litt unna der pasientene er, kjøp en godbit, og kos dere. Kanskje får du servert en kopp kaffe også? La den snuse litt rundt. Dra gjerne innom flere klinikker, det er ikke alltid «din» veterinær har døgnvakt om noe skulle skje.Hunden er gjerne med oss i bilen, sving innom en veterinærklinikk, ta med hunden inn.

GJEM DEGImage00167

Om hunden er løs, eller er koblet i langline, utnytt hundens evne til å konsentrere seg om gode lukter. Når hunden er uoppmerksom på deg,  (som selvsagt ikke er farlig) benytter du anledningen til å gjemme deg. La hunden selv oppdage at du er borte, og hunden vil straks forhåpentligvis begynne å søke etter deg. En flott måte å bytte roller på, hunden blir oppmerksom på deg, og at du er borte.

Når den finner deg, belønn med masse ros og godbit. Den vil garantert passe bedre på deg etterhvert.

God trim for begge parter.

KAST MAT

Benytt deg av området du er på, eller din egen inngjerdede hage, om du er så heldig å har det. Gi hunden kommando om å sitte og vente. Bruk gårsdagens rester, eller del litt av din mat. Kast dette godt spredd utover området, få kontakt med hunden, og gi kommandoen «søk». Hunden vil da få brukt snuten sin til å søke etter maten som er kastet, og få belønning når den finner det. Ros hunden og gjenta søk, og bra når den finner. Oppgaven egner seg godt både sommer og vinter.

LEGG SPOR

Å legge viltspor til hunden er kjempebra, men tar tid. På kvelden eller morgenen, når hunden ikke er med, knyter du noe godt duftende, f.eks et margbein, en hjortefot, elgfot, i et snøre. Går et lite stykke med vinden i ryggen. Start med korte turer . Knyt fast belønningen i noe og gå en omveig hjem så du ikke går tilbake i sporet. Litt senere viser du hunden hvor sporet begynner. Hunden er født til å bruke nesen sin og klarer den utfordringen uten problem om den får sjansen. Stor glede og belønning venter i sporets slutt. Du kan bruke mye tid på å gjøre sporet vanskeligere og vanskeligere, og legge de til i nye og ulike miljøer, det fine er at hunden jobber steinhardt mentalt når den sporer, og sporene kan variere i det uendelige. Du vil garantert få en lykkelig hund om du prøver den med litt sporjobbing.

LÆR HUNDEN Å FALLE 

Dette har ikke vært så enkelt med mine to store hunder, men jeg brukte det ofte med min forrige. Vi oppsøkte steder der han måtte ha hjelp til å komme ned, f.eks fra murer, en stor sten, et lavt blikktak osv. Jeg lokket han til meg, og fikk han til å falle i mine armer, for så å løfte den ned. Dette stiller store mentale krav til hunden, og er mye aktivering på kort tid. Stoler hunden så mye på deg, at den lar seg falle i dine armer fra et høyere punkt, betyr det at relasjonen mellom hund og eier virkelig fungerer. En oppgave som virkelig er verdt å trene på.

PASSERINGSTRENING

Bestem deg for at du skal trene på å passere hunder du møter på turen din. Hundene trenger ikke å få hilse på hverandre bestandig, de har godt av å trene på å passere. Du kan fortelle den hundeeieren du passerer at dere trener på å gå forbi uten å hilse.

UTSTILLINGSTRENING

Om du drar på hundeutstilling med hunden din, trenger du alltid å trene litt på det. Finn deg et egnet område på turen din, løp litt slik du gjør i ringen. Tren samtidig litt på å stå, og vise den frem. Har du noen med deg, kan de godt prøve å ta på hunden og se litt på tennene.

 

MØTE MED ANDRE

La hunden få kommandoen sitt eller ligg når det kommer noen imot, hils på disse mens hunden blir den posisjonen som du har kommandert den til. Ikke venn den til at den alltid får hilse på andre, men ros den når den blir. Dette er en svært vanskelig øvelse, og det er en fordel om den har lært seg å bli på kommando. Her lærer du hunden din at det er DU som tar kontakt med de møtende, ikke hunden din. Gjør øvelsen kort, og lek masse etterpå, da er det leken eller kosen etterpå som får fokuset, ikke møtet med de andre.

MIST TING

Jeg har konsekvent vært veldig «slepphent» med mine hunder i hus. Om jeg tilfeldigvis har mistet noe i /bakkengulvet, slik som en gaffel, kniv, kasserollelokk osv, og hunden har blitt skremt av dette, har jeg alltid «mistet» dette en gang til. Så fremt dette ikke har vært til fare for hunden selvsagt. Dette har igjen ført til at hunden stort sett ikke bryr seg om ting som faller i gulvet. Den kan selvfølgelig skvette til innimellom, men da sjekkes det rolig ut, og så bryr den seg ikke lengre.

 

Som skrevet over her, er dette det JEG gjør med mine hunder. Ikke alt på hver tur, men jeg tenker igjennom litt når jeg er på tur, hva jeg kan finne på, og benytter hindringer og mulighet jeg finner der og da! Om alt jeg gjør er like riktig bestandig, sett fra en hundeinstruktørs øyne, er ikke sikkert. Viktigste for meg er at jeg finner mine måter å jobbe og leke med hunden på, som fungerer for oss og vårt hundehold! 

Hva gjør du med din hund?

Trener du litt hver dag? Hva synes din hund er gøy? 

 

Én kommentar til «Hverdagstrening, noen enkle tips»

 1. Sakset fra Hund og Fritids Facebookside:
  Ingunn Lindholm Nilssen Urtehagens og 23 andre liker dette.

  Evy Høgheim Jonassen Dette var veldig bra Tenk hvis alle hunder hadde eiere som bare utførte litt av dette

  Anne-Liss Bortne Så koselig sagt. Vi gjør ikke alt hver dag da…men benytter tiden og mulighetene vi har.


  Sakset fra Norsk Pyreneerhundklubb sin Facebookside:

  Sigrid Undheim, Carina Elisabeth Berntsen, Tove Hovstad og 10 andre liker dette.

  Marianne Refsland VELDIG bra, Anne-Liss Bortne Takk for mange gode og nye tips Jeg bruker selve spaserturen i seg selv også til «trening», (noe som kan være utfordrende, hvertfall for hannhunder; les Rocky:) Vi GÅR, gjerne raskt, med slakt bånd (Hanker det inn så det blir kortere mens vi går), de får «Værsågod», og kan snuse og tisse når jeg bestemmer det, og så går vi videre et godt stykke igjen før det igjen er «pause». En sånn «strukturert» tur er flott for oss alle tre, fordi vi får langet ut, og fungerer som et godt team Til og med «dragutten» Rocky faller så fint og fornøyd inn ved siden av meg at det er en fryd Av og til skifter vi retning og går motsatt vei, med masse (gjerne høylydt) ros og gjerne godbiter, vi snur igjen, og fortsetter videre, med stolte haler i været.

  Maria Myrland Dette likte jeg også Anne-Liss. Supert alt du gjør synes jeg. Mange gode ideer som jeg skal ta med meg!

  Anne-Liss Bortne Tusen takk @maria myrland, det var koselig å høre!

  Atle Røthe Supert stoff for neste medlemsblad, Anne-Liss

  Anne-Liss Bortne Tusen takk Atle

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *